Terug van weggeweest: ESA wasboxtechniek. Door van de voormalige fabrikant de rechten en intelligente eigendommen te kopen fabriceert Washplan-Ned nu de bijna legendarische ESA wasbox.

ESA WASBOXEN: een betere kijk op hogedruk zelfwassen

De hedendaagse auto bezitter die zijn auto wast op een zelfwascentrum is een kritische klant. Men gaat meestal daarheen waar bereikbaarheid, veiligheid en bedieningsgemak het beste zijn. Bovendien komt een klant die geconfronteerd wordt met storing of slecht werkende apparatuur gewoon niet meer terug, dus de betrouwbaarheid van de installatie speelt ook een grote rol mee.

ESA heeft in de ontwikkeling van zijn topproduct, deze feiten als uitgangspunt genomen, waardoor ESA zijn leidende positie heeft en houdt op de Nederlandse markt. Op tal van grote en landelijk bekende autowascentra vindt men onze ESA systemen.

Welke feiten zijn nu eigenlijk belangrijk wanneer het om zelfwasboxen gaat ?

 

Bereikbaarheid:

aan de basis van succes ligt de keuze van locatie. Samen met onze toekomstige opdrachtgevers zetten onze adviseurs hun kennis en ervaring in om tot de juiste locatie keuze te komen. Vervolgens is het zo economisch mogelijk inrichten van de kavel ook een uitdaging die we graag aangaan. Een gedegen plan met de juiste tekeningen zijn bovendien onmisbaar voor het verkrijgen van de vergunning en is een goed onderbouwde prognose en kosten / winstberekening een eis om de financiële middelen ter beschikking te krijgen.

Veiligheid:

het design van de ESA wasboxen is van een geheel andere orde dan door anderen toegepast. Geen donkere hal omsloten door vaste wanden, maar een transparant geheel met volledig glazen tussenwanden en optionele eindwanden. Men voelt zich niet opgesloten en daardoor veilig. Veel licht, dat automatisch aanspringt door een bewegingsmelder, komt de veiligheid en het wasgemak ook nog eens ten goede. Bovendien staat men nooit in de tocht door toepassing van, ook in veiligheidsglas uitgevoerde, eindwanden (optie). Bij ESA adviseren we beslist nooit tot het toepassen van doorrijdhallen; er is meer ruimte voor nodig en in ons landje waar het altijd waait is dat een verkeerde oplossing.


Plaatje ESA zelfwasbox
Blauw glas, in frames (meerprijs). Standaard in glasklemmen

Bedieningsgemak:

Wij raden U, als toekomstige klant, beslist aan om uw auto eens te wassen in andere dan ESA wassystemen. Gaat U dan vervolgens naar een ESA systeem dan valt het verschil in bedieningsgemak direct op. Hoe dan? Nou, U hoeft niet meer aan de hogedrukslang te trekken om een geleidearm om te zwenken. Nee bij ESA draait de geleidearm zonder de geringste inspanning.

De geleidearm doet wat U wilt en volgt uw beweging zonder dat U erbij na hoeft te denken.De hogedrukslang klapt niet voortdurend tegen de autozijkant als U met de schuimborstel bezig bent zoals U dat bij andere systemen wel hebt ervaren.

ESA ontwerpers zijn erin geslaagd om geleidearmen te ontwerpen die door hun z-vorm langs elkaar kunnen bewegen zonder dat de slangen in elkaar kunnen draaien. Door toepassing van slechts 2 geleidearmen waar anderen drie nodig hebben is vergissing of ingewikkelde instructie uitgesloten.

Systeem innovatie:

Waar anderen op de conventionele manier doorgaan hebben ESA
technici al jaren geleden de Prisma ontworpen. Hiermee bedoelen we een in een prisma vorm ontworpen RVS techniekzuil die volledig is geïsoleerd en voorzien van veilige sloten. In deze Prisma, die in de tussenwand is geïntegreerd, is de complete hogedruk techniek en het chemie systeem ingebouwd. Compact, ordelijk, simpel in onderhoud en maximaal toegankelijk met toch steeds kleinere afmetingen. Het grote voordeel heeft direct te maken met het bedieningsgemak. De chemie en de hogedruk hoeven niet meer van een verder afgelegen technische ruimte te komen maar slechts van enkele tientallen centimeters. Schakelt men dus over van een shampoo programma naar afspoelen , is de shampoo direct verdwenen. Bij andere systemen duurt dat vaak erg lang omdat de lange leiding eerst leeg moet spoelen. Uiteraard geldt hetzelfde voor wax en osmose; overschakelen van programma’s betekent in een ESA wassysteem vrijwel direct dat krijgen wat men selecteert. De Prisma heeft het mogelijk gemaakt dat met 2 geleidearmen kan worden volstaan. De leiding is immers direct leeg en een ander product is direct beschikbaar. Het bedieningspaneel is ook een voorbeeld van bedieningsgemak. De druktoetsen rangorde is zodanig gekozen dat het  afwerken van het juiste wasprogramma volgorde waarop een auto gewassen moet worden eigenlijk niet fout kan gaan. Een duidelijk display geeft de nog beschikbare tijd aan. De muntproever accepteert meerdere munten en penningen en een  optionele chipkaart behoort ook tot de mogelijkheden. Overigens, geld kan worden weggezogen indien voor deze optie is gekozen en komt dan automatisch terecht in een veilige kluis.

Plaatje ESA zelfwasbox

 

Economie:

is belangrijk in ieder opzicht. ESA waslocaties genereren meer omzet dan andere systemen. In plaatsen waar meerdere waslocaties aanwezig zijn trekt de klant toch naar de ESA wasbox. Men heeft er zelfs een tijdje wachten voor over terwijl bij de locatie aan de andere kant van de weg de boxen gewoon leeg staan vanwege de veel mindere prestatie die dit andere systeem levert. Dit bedoelen we nu met de “kritische klant”.

Besparing op de kosten van gebruik en onderhoud bepalen mede de winstresultaten van een wascentrum. De prijzen van onderdelen liggen ook op een laag niveau. Er is geen verloren ruimte door een technische ruimte te moeten opstellen. Bij  grote projecten kan dat al snel een extra wasplaats ruimte opleveren. Door toepassing van een frequentieregeling die de toeren van de motor traploos kan regelen, zijn we in staat om de pomp bij het schuimprogramma zo langzaam te laten draaien dat nog maar 3 liter water in plaats van 13 liter gebruikt wordt. De schuimkwaliteit is dan ook nog eens veel beter.

Duurzaamheid:

De constructie van de wasboxen, de technische frames; alles is gemaakt uit RVS roestvast staal. Voor oplevering krijgt het RVS bovendien een beitsbehandeling zodat het materiaal optimaal beschermd is.

Voor de techniek geldt ook een bijzonder hoog kwaliteitsniveau. Er wordt gebruik gemaakt van klinkende merknamen voor de diverse componenten, een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van Speck pompen. Toch ziet de techniek er simpel uit. Een logische stap in de  ontwikkeling van het product is geweest om alle componenten zo eenvoudig als maar mogelijk op te stellen. Dit voorkomt in belangrijke mate storingen en mocht er eens een reparatie nodig zijn is de toegankelijkheid optimaal.
Door toepassing van een frequentieregeling start de hogedrukpomp langzaam op en neemt later ook weer langzaam af. Dit systeem geeft dus geen schokbelasting op de hogedruktechniek maar ook niet op de pols van de autowasser. Beter voor beide !

Plaatje borstelbak met   schuimborstel
De borstelbak waardoor de schuimborstel altijd  schoon blijft.

 

Diverse andere voordelen en opties:

Een volautomatische vorstbeveiliging die inschakelt zodra de temperatuur bij het vriespunt komt geeft de mogelijkheid om door te wassen bij temperaturen onder nul, zeker indien ook  vloerverwarming als optie is gekozen.    

Alle soorten auto’s en motoren wassen:

Een open wasplaats voorzien van verhoogd bordes en een galg voor de geleidearmen maakt ook het wassen van hoge voertuigen mogelijk. Denkt U maar eens aan caravans, campers, bestelwagens met verhoogd dak en landbouwmachines.

Optimale begeleiding van het project:

Zonder dit statement zou uw kostbare project stuurloos zijn en gaat er gegarandeerd iets fout. Wij adviseren u met raad en daad en voeren nauw overleg met uw installateur en/of aannemer.

Design en uitstraling:

Deze woorden zijn dan misschien wel clichés, maar zijn zondermeer van toepassing op de schitterende projecten die we ontwikkeld hebben en door het hele land zijn te vinden. Een ESA systeem heeft door zijn robuuste maar schitterend vormgegeven ontwerp nu eenmaal een pracht uitstraling. Dat zien uw toekomstige klanten natuurlijk ook!

Het RVS zorgt ervoor dat ook na jaren gebruik een ESA systeem nog steeds goed toont.

Standaard uitvoering is een systeem met koepeldaken voorzien van policarbonaat , maar er zijn meerder dakvormen mogelijk zoals plat dak eventueel voorzien van een lichtstraat, een prisma dak of een puntdak voorzien van veiligheidsglas.

Een ESA waspark is geen storend element in het landschap door de toepassing van natuurlijke materialen zoals blank RVS en glas.

Plaatje ESA zelfwasbox
symmetrie in RVS en glas

 

Met ESA wasboxen hebt U het allerbeste tegen een redelijke prijs! Belangrijk is echter dat U met ESA meer winstmogelijkheden hebt en dat is op den duur wellicht het belangrijkste.

Wij wensen U alvast veel succes tijdens de voorbereidingen en voor straks...veel tevreden klanten!

 

Plaatje ESA zelfwasbox
Voorbeeld van RVS wandprofiel als eindwand en gehard glazen achterwand. Hier wast de autobezitter comfortabel en heeft geen last van tocht

Een van de mooiste projecten die we onlangs hebben gerealiseerd: